Era Sanal Sunucu

Erdem Arslan > Programlama > Python > Era Sanal Sunucu

Era Sanal Sunucu

Daha önceki Windows Üzerinde Apache, PHP, MySQL Sunucu Kurulumu ile ilgili yazımı burada yayınlamıştım. O yazıda sanal sunucularla ilgili bir program yayınlayacağımı belirtmiştim. Geçenlerde Python diline merak salmıştım. Aslında bu projeyi daha önce C# ile yazmaya başlamış ancak karman çorman olan programı yarıda bırakmıştım. C# ile işler daha zordu. 1 hafta uğraştığım program bir şeye benzememiş ben de projeyi olduğu gibi bırakmıştım. Şimdi aynı projeyi 2 gün içerisinde Python ile yazdım. Kaynak kodlarını da Github üzerinde paylaşacağım.

Kısacası program ne işe yarar:

• Apache Sunucuyu Başlatır, Durdurur, Yeniden Başlatır
  • Sanal Sunucuları Listeler (Önceki yazıda belirttiğim gibi Apache üstüne sanal sunucu ayarlaması yapmanız gerekiyor)
  • Sanal Sunucuları Siler
  • Sanal Sunucu Ekler
  • Eklediği ve Sildiği Sanal Sunucularla ilgili hosts dosyasını günceller

Programın çalışabilmesi için mutlaka Apache Sunucunun kurulu olması gerekir. Gerek python dosyasında, gerek ise Windows kurulumunda bunun kontrolünü yapar. Yine ilk çalıştırdığınızda size Apache Sunucunuzun kurulu olduğu ana dizini ve sitelerinizi barındırdığınız dizini sorar. Program Apache/conf/virtualhost klasörünün içine sanal sunuculara ait dosyaları tek tek oluşturarak çalışır. Dolayısıyla Apache/conf/extra/virtual-hosts.conf dosyasında yukarıdaki belirttiğim kurulum yazısındaki gibi ayarlama yapmak gerekir. Ayrıca hosts dosyasına sağlıklı yazma ve silme yapabilmesi için %SystemDrive%/Windows/System32/drivers/etc klasörünün sahipliğini almalı ve bu klasöre yazma izni vermeniz gerekir. Bunun nasıl yapılacağını google da arayarak bulabilirsiniz.

[button url=”https://github.com/erdemarslan/apache-virtualhost-manager” style=”success” size=”small” block=”false” target=”_blank” icon=”check”]Github Sayfası[/button]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güvenlik Kodu * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.